Световната футболна централа ФИФА ще увеличи наградния фонд за предстоящото Световно първенство за жени от 15 милиона щатски долара на 30 милиона. Това обяви в петък президентът на организацията Джани Инфантино.

Съветът на ФИФА имаше заседание в Руанда, на което стана ясно, че отборите на страните-финалистки ще получат общо плащане в размер на 20 милиона долара за подготовка. Това значи, че 24-те участващи нации ще си поделят общо 50 милиона долара.

За първи път в историята клубните отбори на състезателките също ще получат премии за всеки техен играч, който участва на Мондиала. Такава практика отдавна съществува в мъжкия футбол.

„Това е много важно послание за женския футбол. Определено това ще повиши залога на Световното дори повече”, коментира Инфантино.

В същото време обаче глобалният съюз на професионалните футболисти ФИФПро заяви, че промените не са достатъчни, за да се заличи видимото неравенство между мъжкия и женския футбол. „ФИФПро отчита готовността на ФИФА да увеличи наградния фонд за Световното първенство при жените и да направи структурни промени, които да подкрепят женския футбол. Въпреки тези промени, футболът си остава дори по-далеч от целта да бъде постигнато равнопоставеност за всички футболисти на световни финали, без значение на пола им”, заяви организацията в официално становище. „Всъщност промените само подчертават увеличаването на разликата в наградните фондове за мъжете и жените. Тази регресивна тенденция изглежда противостои на заявеното от ФИФА намерение за равенство на половете. Силно подкрепяме своите членове от женските национални отбори на различни страни, които писаха до ФИФА през последните дни, за да изразят възмущението си от разпределението на наградните фондове”, допълниха от ФИФПро.