Приключилото през уикенда световно първенство за девойки до 20 години в Коста Рика бе първият футболен турнир по програмата на Междунардоната федерация ФИФА за предпазване на играчи и привърженици от малтретиране, експлоатация и тормоз.
 
ФИФА обяви, че всички 32 мача са били проведени пред погледа на служители по сигурността и представители на Националния детски институт на Коста Рика. 
 
Участниците в турнира са били уведомени за програмата при пристигането си в Коста Рика и са получили инструкции за начините за докладване на инциденти. Футболистките и членовете на делегациите са имали и редовни посещения в хотелите, в които са отседнали.
 
Титлата спечели Испания, който победи Япония с 3:1 във финала на световното първенство в Сан Хосе.

"За ФИФА е приоритет всички хора, свързани с футболен мач, да се чувстват добре приети. Това важи за всички нива на играта и най-вече за децата, които са най-уязвими", заяви ръководителят на комисията за безопасност и защита на децата към ФИФА - Мари-Лори Леменюр. 

ФИФА създаде програмата след редица инциденти, свързани със сексуален тормоз в Афганистан и Хаити. Представители на двете федерации бяха наказани доживот, а в момента тече разследване срещу ръководния орган в Габон.
 
Съюзници на ФИФА по програмата са УНИЦЕФ и Международната агенция за защита на децата. Следващите инициативи са насочени към световното първенство за момичета до 17 години в Индия и световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия през следващото лято.