Швейцарските власти обявиха днес края на съдебното производство срещу бившия президент на ФИФА Сеп Блатер по обвинението в злоупотреба на лошото управление на музея на централата в Цюрих.

Офисът на държавния обвинител в Цюрих „затвори криминалната процедура срещу двама бивши членове на ФИФА във връзка с музея на централата“, се казва в изявлението. „Разследването не потвърди подозрението в нарушаване на задълженията чрез несправедливо управление“, се добавя в него.

ФИФА подаде криминално оплакване през декември 2020 срещу бившия шеф на Международната футболна централа за „криминално лошо управление“ относно изграждането на музея – проект, начело на който бе самият Блатер. В оплакването се твърдеше, че музеят е генерирал сметка от 500 млн. швейцарски франка (564 млн. долара), които вместо това е „могло и трябвало да отидат за развитието на световния футбол“. При Блатер, ФИФА каза, че е похарчила 140 млн. долара за обновяване и реновиране на офис сграда и подписала „неблагоприятен“ дългосрочен договор за наем над пазарните цени, който ще струва на организацията 360 млн. долара до датата на изтичане през 2045 година.

Въпреки това, според прокурора в Цюрих „не е възможно да бъде установено неправомерно поведение“. Музеят бе открит през 2016 от Джани Инфантино след избирането му за наследник на Блатер.