Международната футболна федерация (ФИФА) ще рабори със Световната антидопингова агенция (УАДА) за изчистването на най-популярния спорт от забранените стимуланти. По пример от колоезденето шефовете на ФИФА са решили да създадат специална система на контрол чрез биологични паспорти на футболистите.

"Тази стратегия може да бъде в изключителна помощ през следващите няколко години. Доволни сме от новото ни партньорство с ФИФА. Резултатите обаче няма да дойдат на момента", заяви президентът на УАДА Джон Фей след среща с колегата си от ФИФА Сеп Блатер.

От 2008-а година насам Международната федерация по колоездене събира кръвни проби от всички професионални състезатели. Това се извършва с цел създаването на медицински профили, които ще помагат при изследването на задължителните допинг проби в следващите години.

"Този проект е дългосрочен и е хубаво да бъде изпробван", заяви директорът към медицинския отдел към ФИФА Иржи Дворак, който добави, че на година международната федерация прави над 33 хиляди допинг теста. Само 0.3 процента от тях са положителни, като предимно случаите са за употреба на кокаин или марихуана.