ФИФА ще направи нов преглед и ще се опита да фиксира "веднъж завинаги" на международния календар, по който се уреждат датите на големите футболни състезания и турнири, обявиха от централата.

Решението е мотивирано от редицата оплаквания от треньорите относно планирането на мачовете и опасенията относно увеличаващия се брой ангажименти на водещите футболисти от Европа.

"Международният календар за мачовете има централна роля за устойчивия растеж на футбола във всички региони по света и на всички нива", пише в новата стратегия на ФИФА, наречена "Визията 2020-2023: Да направим футбола истински глобален".

"Поради тази причина настоящата система трябва веднъж завинаги да бъде обсъдена задълбочено с всички заинтересовани страни и да бъде прегледана според техните нужди при едно колективно събиране, за да се гарантира наистина глобален подход при изготвянето на календара", пишат още от ФИФА.

Тази инициатива за изготвяне на подобен календар е част от списъка с 11 цели, които президентът на ФИФА, Джани Инфантино, си е поставил за изпълнение в следващите три години. Целите включват постоянен опит за реформиране на системата за трансфери и разширяване на използването на технология, включително системата ВАР./ БТА