Скандално решение готви ФИФА и нейният президент Сеп Блатер спрямо европейския футбол. Швейцарецът смята да отнеме една от квотите, които се полагат на тимовете от Стария континент за участието на Световните първенства занапред. 

Към момента европейските отбори разполагат с 13 места. Броят им беше намален наскоро, след като беше достигнал и до 14 в предишни Мондиали. Но за Блатер това не е достатъчно и иска да отреже още. 

Според члена на Изпълкома на ФИФА - германецът Тео Цванцигер - една от квотите на Европа трябва да бъде прехвърлена на Африка. Той цитира Блатер, според когото "Черният континент е изключително и неправомерно подценен откъм квоти". 

"Сеп Блатер е наясно, че целият Изпълком е зад него, що се отнася до предстоящото разглеждане на местата на различните континенти на Мондиалите. Всички вярваме, че една от позициите на Европа трябва да бъде дадена на Африка."

"Африканските нации са болезнено недооценени и са представени прекалено нечестно като количество. Трябва да има равноправие", сподели Тео Цванцигер пред вестник "Билд". 

В момента квотите са разпределени, както следва: Европа - 13, Африка - 5, Азия - 4.5, Южна Америка - 4.5, Северна Америка - 3.5, Океания - 0.5. Наистина, Европа и Африка имат сред най-многото участници в квалификациите, но успехите на двата континента на Мондиали са несъпоставими. 

Трите последни световни шампиона са три различни европейски страни, докато африканци никога не са стигали по-далеч от четвъртфинал. В същото време пък, половината южноамерикански отбори, участващи в квалификациите, се класират за Мондиал, а най-много "пълнеж" идва от Северна Америка. 

Затова ФИФА иска да промени квотите, но изглежда отново ще посегне на Европа за сметка на слабаци от други континенти и ще направи квалификационната надпревара на Стария континент още по-жестока, отколкото е сега.