Световната футболна федерация (ФИФА) е поискала от руската антидопингова агенция (РУСАДА) информация за 19 допинг теста на футболисти от руското първенство, разкрива „Съветски спорт“.

Сред допинг пробите, които ФИФА изисква да ѝ бъдат предадени е и тази на Благой Георгиев.

Става въпрос за данни за съмнителни проби, които световната футболна централа е получила от основния осведомител за употребата на забранени вещества в Русия Григорий Родченков, който е бивш шеф на РУСАДА. Както е известно, от ФИФА потвърдиха, че ще работят с Родченков по случаите, за които има информация, че е използван допинг.

Според публикацията, става въпрос за проби, взети от 2012 г. до 2013 г. 

През този период от време Благой Георгиев играеше за Терек Грозни и Амкар Перм.

Слуаите, от които ФИФА се интересува са свързани с допинг пробите на футболистите на ЦСКА Москва Марио Фернандес, Сергей Игнашевич, Сергей Чепчугов и Кейсуке Хонда, както и на Роман Шишкин от Локомотив Москва, Петър Немов от Криля Советов.

Причината за интереса на ФИФА към тези случаи не е посочена.

Въпреки изискването на тези допинг проби, които трябва да се пазят в рамките на 10 години, половината от поисканите тестове от ФИФА не съществуват в РУСАДА и са били заличени.

Благой Георгиев за последно игра във втородивизионния руски Оренбург. Преди няколко дни той прекрати договора си с клуба по взаимно съгласие.

36-годишният футболист обяви също така, че слага край на своята състезателна кариера.