ФИФА е започнала разследване на двубоя между Нигерия и Гърция от Световното първенство през 2010. Бившият началник по сигурността във футболната централа Крис Ийтън е подал сигнала, че изходът на двубоя е манипулиран.

Ийтън разкри, че срещата вече е разглеждана от антикоруцпионния отдел към ФИФА, като повече от една национални федерации и клубове също биват проучвани.

Във въпросния мач Гърция стига до победа с 2:1, след като наваксват гол пасив на Нигерия благодарение на изгонването на Сани Кейта от африканците още през първата част.

Ако твърденията на Ийтън се потвърдят, това ще бъде първият мач от световно първенство, който официално попада под подозрение за корупция.

„Един от реферите се е срещнал с член от разследващия екип на ФИФА и му е казал, че той е бил единствения честен човек на терена“, каза Ийтън. „Колко официални лица са замесени? Може би не хиляди, но със сигурност стотици. Има няколко клуба и федерации, които биват разследвани активно, за да установим мащаба на криминалното деяние.“

„Корупцията не може да се разреши на национално ниво, защото не познава граници... Нужна е глобална реакция. Има букмейкъри, които не рискуват, но има и такива, които поемат риска. Вторите не са особено разтревожени от разследванията със задна дата и от защитата си“, каза още Ийтън.