Сериозна конкуренция за спечелването на домакинство за световните финали през 2018-а и 2022-а година очаква президентът на Световната футболна централа (ФИФА) Сеп Блатер, който е в Москва за ежегоден турнир по футбол между шампионите на 15-те бивши Съветски Републики.

"Вече имаме десет потенциални кандидати. Ако ги казвам в ред запад-изток, това са: Мексико, САЩ, Испания сама или с Португалия, Англия, обединена кандидатура на Холандия и Белгия, надявам се Русия, Япония, Катар, Китай и Австралия", заяви Блатер.

Световното първенство през 2010-а година ще се проведе в ЮАР, а четири години по-късно домакин на най-престижната надпревара в международния футбол ще бъде Бразилия. "Определено очаквам Русия да се кандидатира за домакинство на световното първенство през 2018-а или 2020-а година", обърна се Блатер към генералния директор на Руския футболен съюз Алексей Сорокин, който отговори:

"Все още не сме изпратили официално писмо до ФИФА, защото чакаме одобрение от правителството". Крайният срок за подаване на заявки е 2-и февруари 2009-а година.