едерацията на международните футболни асоциации (ФИФА) работи по създаването на "Футболен план Маршал", който да спаси клубовете от задаващия се финансов колапс заради глобалната пандемия от коронавируса COVID-19.

ФИФА има финансови резерви от 2,7 милиарда долара и е възможно голяма част да отидат за подпомагане на федерации и клубове в затруднение.

Говорител на ФИФА заяви пред Ройтерс, че в организацията са били наясно, че "ще има сериозни финансови проблеми заради избухването на коронавируса".

"Това заплашва да наруши способността на асоциациите-членове на ФИФА и други футболни организации като лиги и клубове да развиват, финансират и ръководят футболни дейности на всички нива на играта, включително професионални, непрофесионални, младежи и обикновени. Смятаме, че в много части на света значителен брой хора, занимаващи се с футбол, ще бъдат поставени в изключително трудни икономически условия", заяви представителят на ФИФА и добави, че поради силното си финансово положение централата има задължение да помага на нуждаещите се.

Точната форма и детайлите на помощта все още не са ясни, но се очаква да бъдат структурирани до края на седмицата, след като бъдат проведени разговори с различните федерации и конфедерации.

След края на Втората световна война САЩ отпуска безвъзмездно 13 милиарда долара на страните в Западна Европа за възстановяване на икономиките им, сринати след глобалния конфликт. Планът носи името на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал.