Световната футболна централа ФИФА напомни на клубовете по целия свят, че трябва да пуснат своите играчи под 23 години, които са повикани от своите национални отбори да участват на Олимпийските игри в Пекин.

"Пускането на играчите под 23 години в националните отбори е било винаги задължително за всички клубове. Принципът важи и за Олимпийските игри в Пекин през 2008 година", се казва в официалното изявление на централата.

Говорител на ФИФА заяви, че напомнянето е било задължително, след случаите на отказ от няколко европейски клуба да пуснат своите играчи в китайската столица. Според правилата, които бяха договорени между МОК и ФИФА, футболният турнир на Игрите е за играчи до 23 години, въпреки че всеки един тим има право да вземе трима по-възрастни състезатели. Клубовете не са длъжни да освобождават по-старите играчи, но президентът на ФИФА Сеп Блатер, който е член на МОК, заяви, че отборите трябва да направят това в "името на олимпийския дух".

Последните два примера за отказ бе решението на Барселона да не пусне Роналдиньо да играе за Бразилия в Пекин, въпреки че суперзвездата не е играл от няколко месеца в официална среща, както и нежеланието на Милан да остави Кака да участва на Игрите.

16 страни ще вземат участие във футболния турнир на Олимпийските игри. Четири от тях са от Топ 10 на ранглистата на ФИФА - Аржентина, Бразилия, Италия и Холандия. Програмата на турнира започва на 6 август, което е два дни преди официалното откриване на Игрите в Пекин и ще приключи на 23 август.