Пакет от мерки за социални мрежи, предназначени да предпазват играчите от онлайн злоупотреби, ще бъдат предложени на всички отбори на Световното първенство за жени през 2023 година, съобщиха от Световната футболна федерация (ФИФА).

Службата за защита на социалните медии (SMPS), разработена от ФИФА и съюза на играчите ФИФПРО, следи за изблиците на омразата в социалните медии, като крие вредното съдържание от футболистите.

"Дискриминацията е престъпно деяние. С тези мерки ние идентифицираме извършителите и ги докладваме на властите, за да бъдат наказани за действията си", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Няколко отбора в тазгодишното Световно първенство за жени, което ще се проведе в Австралия и Нова Зеландия от 20 юли до 20 август, се съгласиха незабавно да внедрят тази услуга, за да ограничат онлайн злоупотребите, казаха от ФИФА.

Тези мерки влязоха в сила и на Световното първенство за мъже през 2022 година в Катар, където четвъртфиналът между Англия и Франция показа най-голям брой обидни съобщения, се казва в доклад на ФИФА днес.

"38 процента от злоупотребите, които разпозваме, идват от акаунти, базирани в Европа, с 36 процента от Южна Америка", се допълниха от Международната централа.

SMPS сканира над 20 милиона публикации и коментари във Facebook, Instagram, TikTok, Twitter и YouTube по време на турнира за мъже в Катар. Със специализиран изкуствен интелект, маркиращ обидни коментари, плюс два етапа на човешки анализ, близо 20 хиляди публикации в социалните медии бяха определени като "обидни, дискриминационни или заплашителни".

"Повече от 300 души са били обект на разследване от съответните органи", разкриха още от ФИФА. /БТА