ФИФА позволи на сръбски футболист да смени националността си, за да облече екипа на Черна гора, съобщи сайтът sportske.net. Това е 26-годишиният защитник Никола Шипчич, който играе за испанския втородивизионен Тенерифе.

Селекционерът на Черна гора Миодраг Радулович потвърди новината и заяви, че Шипчич е включен в списъка му за приятелските мачове в края на месеца срещу Армения и Гърция.

Въпросният футболист е роден в градчето Прибой, в кариерата си е играл за ОФК Београд, чийто юноша е, Рад (Белград) и втородивизионния Жарково. От две години и половина носи екипа на Тенерифе.

През този сезон Шипчич има 25 мача в Сегунда дивисион, два за Купата на страната. На юношеско ниво е носил екипа на Сърбия като играч на Рад (Белград), а сега черногорците са се свързали с него и са го поканили. След два месеца размяна на писма, ФИФА е позволила на играча да играе за новата си родина.

Това обаче не е изолиран случай. Преди него и други сърби са избирали да играят за Черна гора като Филип Стойкович, Мирко Иванич и Урош Джурджевич. Най-сериозно попълнение за черногорците се оказа Станиша Мандич, който през 2015-а година стана световен шампион за младежи с набор 1995. А след това в мъжкия футбол избра да играе за малката адриатическа страна.