ФИФА поиска от технологичните компании да разработят начини за подобряване на визуализациите, за да помогнат на своите служители при решенията на видео асистент на реферите (ВАР) за засада, съобщиха от световната футболна централа във вторник.

Настоящата система, която включва използването на пунктирни линии, за да се определи дали играчът е в редовна позиция, е подложена на сериозни критики след поредица от противоречиви мнения в елитните клубни първенства в Европа.

В опит да подобри системата от ФИФА заявиха, че компаниите ще получат "набори от данни" за решения, въз основа на които трябва да представят възможни решения. От световната футболна централа също заявиха, че трима доставчици на технологии са изразили интерес към разработването на новите полуавтоматизирани технологии, за да подобрят процеса на преглед на случаите на засада. "Целта на тази разработка е допълнително подобряване на алгоритмите на системите, базирани върху набори от данни от стотици различни случаи", заявиха от ръководния орган.