Комисията за етика на ФИФА обяви, че временно е отстранила двама от членовете на изпълнителния комитет на централата. Двамата са заподозрени в корупция.

"Наложи се да вземем решение за временно отстраняване на двама членове на изпълнителния комитет на ФИФА - нигериецът Амос Адаму и таитянина Рейнълд Темарии, съобщи председателят на Комисията за етика Клаудио Сулсер на пресконференция.

Той подчерта, че мярката е временна и продължителността й е ограничена до 30 дни. Този срок може да бъде удължен с още 20 дни. Решението е взето от Комисията единодушно, като становището на всички нейни членове е, че не трябва да има никаква толератност за нарушения на етичния кодекс на ФИФА, подчерта Сулсер. Двамата висши членове на ръководството на ФИФА са заподозрени, че са предложили да продадат гласовете си при избора на домакин за Мондиал 2018.

Разследването на ФИФА срещу тях започна, след като вестник "Sunday Times" разкри, че Амос Адаму, нигерийският представител в световната футболна централа е поискал 800 000 долара, за да подкрепи някой от кандидатите. Вестникът също така пише, че Рейналд Темарии, вицепрезидент на ФИФА и президент на Футболната федерация на Океания иска около 1,6 милиона евро, за да спонсорира спортна академия. От ФИФА обявиха, че са изискали записите, на които се основават твърденията на вестника, за да започнат разследване по случая.