Новото Световно клубно първенство по футбол, планирано за 2025-а година с участието на 32 отбора, ще се проведе от 15-и юни до 13-и юли. В същото време от следващата 2024-а година ще се провежда и нова Междуконтинентална купа, заяви шефът на ФИФА Джани Инфантино днес.

Световната федерация по футбол (ФИФА) обяви разширено Световно клубно първенство по-рано тази година и единодушно гласува САЩ да бъдат домакини на първото издание на събитието. Съветът на централата се събра днес в Джеда (Саудитска Арабия), за да ратифицира датите за Световното клубно първенство. Също така обяви, че се възражда и Междуконтиненталната купа в някакъв нов вариант. Догодина за нея победителят от Шампионската лига на УЕФА ще играе срещу отбор, преминал през междуконтинентални плейофи.

"Турнирът ще включва всички настоящи шампиони на висшите клубни състезания на конфедерациите“, каза президентът на ФИФА Инфантино и допълни: Въпросният турнир ще завършва с финал между победителя в Шампионската лига и отбор, преминал през пресяванията, който ще се играе на неутрален терен.

При това положение ФИФА ще организира две клубни състезания между отбори от регионите на света – Междуконтинентална купа само за шампионите и Световно клубно първенство с 32 тима.

Също така Съветът на ФИФА реши, че Чили ще бъде домакин на Световното първенство за младежи до 20 години през 2025-а, докато Полша ще бъде домакин на Световното първенство за жени до 20 години през 2026-а година./ БТА