Световната федерация по футбол (ФИФА) потвърди осем европейски клуба, които ще вземат участие в първото издание на Клубния мондиал през 2025-а година, след което представи и пълния формат на новия турнир.

Челси (Англия), Реал Мадрид (Испания) и Манчестър Сити (Англия) се класират за това първенство след година и половина като последните три победителя в Шампионската лига. Четвъртият от квотата на европейските клубни шампиони ще бъде победителят от 2024-а година, обявиха още от ФИФА.

Още пет клуба – Байерн Мюнхен (Германия), Пари Сен Жермен (Франция), Интер (Милано, Италия), както и португалските Бенфика и Порто се класират заради коефицента си в ранглистата на УЕФА. Още три отбора от Европа ще добият право на участие на Световното клубно първенство по ранглиста, но няма да се допускат повече от два тима от страна, освен ако повече от два не са победители в Шампионската лига.

Световното клубно първенство през 2025-а година ще бъде първото в този толкова разширен формат с 32 участника. То ще се проведе от 15-и юни до 13-и юли в САЩ.

32-та отбора ще бъдат разпределени в осем групи по четири състава, като за елиминациите ще се класират първите два от всяка група.

Другите отбори, които вече имат място на супертурнира в САЩ, са Ал Ахли (Египет) и Уидад Казабланка (Мароко) от Зона Африка, Ал Хилал (Саудитска Арабия) и Урава Ред Даймъндс (Япония) от Зона Азия, мексиканските Монтерей и Клуб Леон, както и Сиатъл Саундърс (САЩ) от Зона КОНКАКАФ. Оукланд Сити от Нова Зеландия ще представя Океания, а бразилските Палмейрас, Фламенго и Флуминензе са от квотата на Южна Америка. Те са и първото изключение за повече от два отбора от една страна, тъй като всички са носители на Копа Либертадорес – еквивалент на Шампионската лига за региона.

Така общо Европа ще има 12 отбора, Южна Америка – 6. Африка, Азия и Зона КОНКАКАФ ще бъдат представени с по 4 клуба. Океания има една квота, а също една има и страната домакин – в случая САЩ.

Клубовете, които се класират по ранглиста, ще бъдат определяни на базата на четиригодишен критерий от постоянство в резултатите. За всички зони, без Европа, отборите ще получават по три точки за победа, една точка за равенство, три допълнителни точки за класиране в следващ етап на турнир. В Европа отборите ще получават по 2 точки за победа, 1 за равенство, 4 за преминаване от груповата фаза, 5 точки за участие на осминафинал и по 1 точка за преминаване на всеки следващ елиминационен етап./ БТА