От ръководството на Световната футболна централа – ФИФА заявиха, че трябва да се прояви солидарност и да помогне на футболните клубове, заради разрастващата се икономическа криза, която сериозно затруднява не малка част от отборите.

„За щастие финансовото ни положение в този момент е добро“, заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер, като добави, че ФИФА има милиони долари резерва. „Можем да погледнем напред с оптимизъм, но малко по-умерен оптимизъм“, допълни още той.

Основните доходи на ФИФА идват от всяко Световно първенство на всеки четири години и през октомври организаторите заявиха, че са включили пакет от 650 милиона долара, за да покрият събитията през 2010 и 2014 година. Това е с цел да се предотврати евентуално забавяне или преместване на турнира в друга страна. За Мондила в ЮАР през 2010 година ФИФА заяви, че 95% от бюджета вече е изразходван и организаторите са на ръба на финансовия си лимит.

Независимо от това Блатер е загрижен около футболните клубове по света и сподели, че е коментирал с инициативния комитет на ФИФА, че трябва да им помогнем, каквото и да струва това. „Загрижени сме за кризата, която може да удари клубовете. Икономическата ситуация се влошава с всеки изминал ден и удря най-вече тези, които са на дъното“, заяви той.

„Някой лиги загубиха спонсорите си, телевизионните си права. Трябва да им покажем солидарност в тези трудни времена. Сър Алекс призна, че кризата притеснява дори и Манчестър Юнайтед, а Карл Румениге сподели, че Байерн Мюнхен няма да може да си позволи да купува играчи през зимата. Каквото и да се случва ние трябва да покажем солидарност и да им помагаме в тези времена на криза“, заяви Блатер.