Световната футболна организация ФИФА съобщи в сряда, че удължава до доживотни санкциите на 41 южнокорейски футболисти, признати за виновни в уреждане на мачове през 2011-а година.

Дисциплинарните комитети на корейската футболна лига и корейската футболна асоциация се съгласиха с наказанията и сега Дисциплинарната комисия на ФИФА официално ги направи доживотни.

Други 21 играчи, които признаха участието си в аферата с уреждане на мачове, ще получат право да се завърнат на терена след период от 2 до 5 години, като преди това ще трябва да се занимават с общественополезна работа, свързана с тренировки на деца и на инвалиди.

Аферата излезе наяве през 2011-а, когато бе разкрито, че около 50 играчи и треньори от 6 корейски отбора са взимали пари от 11 членове на банди и букмейкъри за уреждане на 15 мача през 2010-а.

Скандалът доведе до това, че двама играчи и един треньор сложиха сами край на живота си. През април миналата година това направи бившият халф на Сувон Лий Кюнг-Хван, през май се самоуби Джеонг Джонг-Кван – 29-годишен играч от третодивизионен отбор, а през октомври мъртъв бе намерен и Лий Соо-Чеол, бивш треньор на военния футболен отбор.