Мачовете от световното първенство по футбол през 2014 г., което ще се проведе в Бразилия, ще се играят в 12 града, заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер.

Първоначално световната футболна централа бе одобрила 10 бразилски градове, които да са домакини. След срещата си с губернатора на щата Сао Паоло Хосе Сера обаче, Блатер се е съгласил броят на градовете да нарасне на 12.

"Това не е просто държава, това е почти цял континент, петкратен световен шампион, ето защо решихме да се съгласим броят на градовете да бъде увеличен", аргументира решението Блатер.

Общо 17 бразилски градове кандидатстват за домакинство на мачовете: Порто Алегре, Флорианополис, Куритиба, Рио де Жанейро, Белу Оризонте, Бразилия, Гояния, Кампо Гранде, Куяба, Рио Бранку, Манаус, Белем, Салвадор, Ресифе, Натал, Форталеза и Сао Паоло.

Бразилия беше единственият кандидат за Световното първенство през 2014 г., но напоследък се появиха съмнения дали страната е способна да се справи с домакинството заради транспортни и инфраструктурни проблеми, както и заради голямата престъпност. По мнението на губернатора Сера, мачът на откриването би трябвало да се играе в Сао Паоло, а финалът на първенството - в Рио де Жанейро.