Световната футболна централа (ФИФА) изготви предварителен списък от 38 съдии от цял свят, част от които ще имат задачата да ръководят срещите от световното първенство в ЮАР през 2010-а година. 14 от 38-те рефери са от зона Европа, седем са от Южна Америка, по пет от Африка, Азия и КОНКАКАФ, както и двама от зона Океания.

В крайния списък ще останат само 20 съдии. Жером Деймън, който беше в предварителния списък за Германия 2006, беше избран за представител на страната домакин ЮАР. Най-млад е 29-годишният Жоел Агилар Чикас от Салвадор, който на световното първенство ще бъде на 31 години.

Най-възрастен е 43-годишният Карлос Симон от Бразилия, който на мача на откриването на 11-и юни 2010-а година ще бъде на 44. ФИФА остана доволна от съдийството на световните финали в Германия, въпреки че първенството регистрира рекорд по раздадени жълти и червени картони. Феновете видяха прецедент в мача между Холандия и Португалия, когато играчите получиха общо 4 червени и 16 жълти картона.

В куриозна ситуация попадна британският рефер Греъм Пол, който по невнимание показа три жълти картона на хърватския национален защитник Йосип Симунич преди да му даде червен. На президентът на ФИФА Сеп Блатер пък му се наложи да се извинява официално на Австралия, след като испанският арбитър Луис Медина даде спорна дузпа за Италия в последните секунди на победата на световните шампиони с 1:0.