Президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви пред ББС, че времето на провеждане на турнира за Купата на Африканските нации трябва да бъде променено.

Блатер каза, че до 2016 година надпреварата трябва да се измести през лятото и да се играе през юни или юли, както останалите континентални първенства.

По-рано тази седмица Африканската футболна конфедерация (CAF) категорично обяви, че турнирът ще продължи да се провежда през януари и февруари.

Редица европейски клубове непрекъснато се оплакват от времето на състезанието, тъй като се лишават от някои от най-добрите си играчи по средата на сезона.

„Това е традиция, но те трябва да погледнат внимателно международния календар и са видят, че ме може да продължава така,” каза Блатер. „Ние си поставяме за цел до 2016 година международният календар да задоволява всички.”

Близо 40 африкански футболисти от Висшата лига на Англия ще бъдат в Гана за Купата на Африканските нации.

Африканската футболна конфедерация настоява, че през юни и юли времето на Черния континент не е подходящо за футбол. Също така първенството ще се засича със Световното първенство, което е веднъж на четири години, а в Африка се играе всеки две. Блатер предложи Купата на Африканските нации да се премести в нечетни години.