ФИФА и УЕФА отново категорично се противопоставиха на новите правила на Световната антидопингова агенция (УАДА).

Световната и европейска футболна централи се обявиха против новото изискване (wheredbout) на УАДА да се съобщава за местонахождението на футболистите.

В комюнике на ФИФА и УЕФА се посочва, че те отхвърлят искането да информират официалните допинг власти за индивидуалното местонахождение на всеки един играч.

Както е известно според това ново правило всеки един спортист трябва да оповести за три месеца напред къде точно се намира в определен час от деня. Това се прави с цел да бъде проверен внезапно от допингченгетата.

Според ФИФА и УЕФА иман фундаментални различия между състезателите от индивидуалните спортове, които тренират сами за себе си, и тези от колективните спортове, които са на стадиона шест дни в седмицата и лесно може да се намерят.

ФИФА и УЕФА допускат изключение само за тези футболисти, които са наказани или контузени и в даден момент не участват в ежедневния живот на клубовете.

В тази връзка двете футболни централи призовават УАДА да преосмисли това правило в духа на съвместната работа в борбата срещу допинга.