Международната футболна федерация едва е започнала процеса на проучване на случаите на допинг на руски спортисти, получен от Световната антидопингова агенция (УАДА), съобщиха за ТАСС в пресслужбата на ФИФА.

На 30 април отделът за разследвания на УАДА обяви приключването на процеса за манипулиране на руски допинг проби. 145 от 298 руски спортисти са били манипулирани, според данните от извадката, а всичките 298 руснаци са заподозрени. Резултатите от разследването бяха прехвърлени на 28 международни федерации.

"ФИФА участва в разследването на УАДА. Можем да потвърдим, че на 29 май УАДА ни изпрати пълен пакет дела, така че вътрешният процес току-що започна в съответствие с антидопинговите правила и Световния антидопингов кодекс. Засега не можем да предоставим по-пълна информация", се казва в съобщението.

В момента не е известно колко от заподозрените допинг проби принадлежат на руските футболисти. ФИФА заяви преди началото на Световното първенство през 2018 година в Русия, че нито един от 23-е играчи, които са били част от руския отбор за турнира, не е участвал в допинг скандал./БТА