Бившият селекционер на Бразилия Вандерлей Люксембурго напусна местния Крузейро, съобщиха от пресслужбата на втородивизионния клуб, само десет дни след като световният шампион със Селесао Роналдо обяви, че ще го закупи.

„Предвид бюджетната реалност на клуба, спортно-техническият щаб няма да бъде запазен“, написаха от Крузейро в Туитър, добавяйки, че наследник на Люксембурго ще бъде обявен в следващите дни. Люксембурго, който спечели Копа Америка с Бразилия през 1999, се присъедини към клуба едва през август. Последователни шампиони за последно през 2013-14, Крузейро завърши на 14-о място в бразилската Серия В миналия сезон.

Припомняме, че на 18 декември, бразилската легенда Роналдо, три пъти избиран за Футболист на годината и двукратен носител на „Златната топка“, обяви, че ще закупи мажоритарен дял в Крузейро, неговият първи клуб. Въпреки че е родом от Рио де Жанейро, 45-годишният прави професионалния си дебют за базирания в Бело Оризонте тим Крузейро през 1993, когато е на 16 години. Globoesporte.com предаде, че Роналдо ще плати 400 млн. реала (около 60 млн. евро), за да стане мажоритарният собственик на клуба.

Той вече има контролен пакет акции, придобит през 2018, в испанския Валядолид, който изпадна във Втора дивизия миналата кампания. Изпитващ сериозни финансови проблеми, Крузейро изпадна от Серия А през 2019, независимо че спечели Купата на Бразилия през 2017 и 2018. Люксембурго, който за кратко води Реал Мадрид, е един от най-успешните треньори в скорошната история на Бразилия, като е печелил титлата с четири различни клуба.

Междувременно, наставникът Алекс Стивал обяви, че си тръгва от Атлетико Минейро, действащият двукратен шампион, който също е от Бело Оризонте, поради лични причини.