Европейската футболна централа УЕФА официално обяви, че налага поредица от санкции на турския гранд Фенербахче, който се провали в мисията да спази параметрите на доброволното си споразумение във връзка с Финансовия феърплей.

Грандът от Истанбул имаше за цел до края на 2018-а да уравновеси финансите си по силата на споразумението, сключено на 20 май 2016-а. Тъй като турците не успяха в своята мисия, УЕФА предприе наказателни действия.

От футболната централа на Стария континент обявиха, че ще задържат приходите на клуба от евротурнирите (в размер на 2 милиона евро) и налагат забрана за регистриране на нови футболисти в турнири под егидата на УЕФА за сезоните 2020/2021 и 2021/22 „при отсъствие на позитивен трансферен баланс”. В същото време „фенерите” са ограничени да регистрират състав от  максимум 23-ма души за споменатите два сезона.

Ако до 15 октомври тази година Фенербахче успее да удовлетвори условието по споразумението с УЕФА, то централата ще им плати 1 милион евро от задържаната сума, но това ще мине и с назначаването на нов финансов мониторинг.

През сезон 2019/2020 Фенербахче няма да играе в Европа, тъй като финишира миналата кампания в турската Суперлига на 6-о място.