Привърженикът на Цървена звазда, който атакува полицай със запалена факла, бе осъден на 10 години затвор, съобщиха сръбските медии.

20-годишният Урош Мишич нападна полицай под прикритие на трибуните по време на мача от сръбското първентво Цървена звезда- Хайдук (Кула) на 2 декември 2007 година. За деянието си Мишич бе обвинен в опит за убийство от Белградския районен съд.

Хулиганът нанесъл няколко удара по полицая Небойша Трайкович със запалена факла, след което опитал да я пъхне в устата му.

Полицаят произвел изстрели във въздуха при самозащита и това спасило живота му.

"Това беше варварска, брутална и чудовищна атака срещу полицай. Органите на властта имат право да се защитават, когато са нападани", каза съдия Велимир Лазович, след като бе произнесена присъдата.

"Нападението не е провокирано от нищо и може да бъде квалифицирано само като опит за убийство, защото Трайкович се е борел за живота си. Присъдата е знак, че ще има нулева толерантност за подобни действия", каза още съдията.

Другите двама замесени в инцидента бяха осъдени по-рано този месец. Милош Зимоня бе осъден на година и осем месеца, а Славиша Дракул ще лежи в затвора една година.