Почти на финалната права битката за холандската футболна корона придобива все по-ожесточен вид. 

Последното за сезона дерби на грандовете заключва този 32-и кръг. В неделната привечер ПСВ посреща Аякс от 17,45 – двубоя е с пряко излъчване в ефира на Mtel Sport 2. Освен многобройни любители на качествената игра, мача ще предизвика огромно вълнение и сред феновете на Фейенорд. Благоприятно развитие на нещата в неделя би могло да гарантира предсрочно титлата за тима от Ротердам. Тази така чакана от края на миналия вече крайна първа позиция за един от трите големи в холандския клубен футбол. 

Аякс - ПСВ

източник: Gulliver/Getty Images

Фейенорд взе още първия мач в първия кръг с убедителното 5:0 като гост на Грьонинген. Тогава, в началото на август това означаваше символично първо място, макар и само след един изигран кръг. Цели 30 по-късно отбора продължи да го държи, не го изпусна нито за миг, нито за кръг. Ако в крайна сметка титлата бъде спечелена, то едва ли ще има каквито и да е футболни аргументи против този шампион. 

Преди дербито на другите два гранда, от 15,30 Фейенорд има изключително трудната задача да вземе мача си като гостна Витес.  В Арнем винаги се играе трудно, а домакините трупат точки преди допълнителните плейофни мачове за разпределение на квотите за Лига Европа. Победа за тима на Джио ван Бронкхорст вероятно ще означава твърдо първо място в края. Но дори загуба и равенство ще остави сериозни шансове. Но те вече ще зависят от тима на ПСВ. След два хикса в последните три кръга „филипсите“ абдикираха от битката за златото. Дори чудото вече не влиза в сметките. Но победа над Аякс ще означава две неща – едното важно за тях, другото за Фейенорд. ПСВ би доближил Аякс на минимум точки в борбата за второто място, даващо право на участие в квалификациите за Шампионска лига. Изключително ценен стимул. А от друга страна би направил огромен подарък за бъдещите шампиони от Ротердам. Което едва ли влиза в мотивационния план на ПСВ.

Аякс - ПСВ

източник: Gulliver/Getty Images

Никога в дългогодишната традиционна триумвиратна битка не е имало игра за един от другите тимове. Трите холандски гранда имат достатъчно чест и гордост за да защитават собствените си клубни интереси и сега няма как да бъде по-различно. В Айндховен има за какво да играят, залога е много, много пари от евентуално участие в Шампионска лига. Същото важи и за Аякс. Да прибавим и изключително приповдигнатото настроение в тима, следствие на достигането до полуфиналната фаза в турнира за Лига Европа след епичния сблъсък с Шалке в четвъртък вечер.

А Фейенорд просто ще изчака. С или без победа, минути преди това от мача си с Витес. MTel Sport 2 ще предложи една от заключителните двойни битки в неделя следобед. Началото е още в 15.00 с коментарното студио, такова ще има и веднага след края на дербито. А за да загреете пълноценно на холандска футболна вълна, тази вечер вижте по същия канал от 20.45 и двубоя АЗ Алкмаар – Твенте.

Дирк Каут

източник: Gulliver/Getty Images