Египет спечели седмата си титла на Африка след победа с 1:0 над Гана във финала за Купата на африканските нации 2010 в Ангола.

Фараоните станаха единственият отбор, ставал три пъти поред шампион на Черния континент, с което си осигуриха място в историята на турнира.

Единственият гол в двубоя на стадион 11 ноември в Луанда реализира Мохамед Наги Гедо няколко минути, след като влезе като резерва.

Гедо, който стана и голмайстор на турнира с пет попадения в пет мача, реализира след отлично двойно подаване с Мохамед Зидан, след което нахлу в пеналта отляво и отправи отлично насочен диагонален удар в срещуположния горен ъгъл на вратата.

Гана можеше да изравни в третата минута на добавеното време, когато Самуел Инкоом проби опасно отдясно и центрира в наказателното поле, но там Антони Анан и Адо не успяха да вкарат във вратата на Есам Ал Хадари.

Египет е и едноличен лидер по спечелени златни отличия от Купата на африканските нации със седем трофея, далеч назад остават настоящият финалист Гана и Камерун с по четири титли.

Ганайците пък изпусна шанса да станат континентални шампион за първи път от 1982 година насам.

Гана и Египет са отборите изиграли най-много финали за Купата на африканските нации - по осем. Фараоните демонстрират уникална успеваемост, като печелят седем от осемте си двубоя за титлата.