Фалстарт беляза старта на Бразилия в мъжкия футболен турнир на Олимпиадата.

Домакините, в чийто състав личат имената на играчи като Неймар, Маркиньос, Габриел Жезус и Рафиня Алкантара, не успяха да преодолеят скромния тим на Южна Африка, завършвайки 0:0, въпреки че повече от половин час играха с човек повече на терена.

На Националния стадион в Бразилия "кариоките" имаха предимство в играта през целия двубой, но така и не успяха да го материализират в голове. Това не се случи и след 59-ата минута, в която Мотоби Мвала получи втори жълт картон и остави съотборниците си с човек по-малко.

Така Бразилия взе една точка от дебюта си на Олимпиадата, а любопитен факт е, че след първите двубои от група А, и четирите отбора имат по 1 точка и голова разлика 0:0. Причината е, че при нулево равенство завърши и двубоят Ирак - Дания.

"Кариоките" ще се опитат да се реваншират в следващия си двубой, който е срещу Ирак на 8 август.

Без победа стартира и един от другите фаворити на олимпийския турнир в лицето на Германия. Бундестимът е с много силен състав, включващ световния шампион Матиас Гинтер и няколко футболисти, участвали на Европейското във Франция. Въпреки това обаче германците стигнаха само до 2:2 срещу Мексико като бяха под угрозата и да загубят срещата.

След доминация на Бундестима през първото полувреме и липса на голове, втората част започна с попадение на звездата на Мексико Орибе Пералта в 52-ата минута. Футболистът на Арсенал Серж Гнабри изравни в 58-ата, но мексиканците отново излязоха напред в резултата с попадение на Родолфо Писаро в 63-ата минута.

Все пак Германия стигна до ново изравняване в 78-ата, когато Гинтер засече с глава центриране от корнер на Юлиан Брандт.

Другите отбори в групата са Южна Корея и Фиджи.

В друг двубой от олимпийския турнир Хондурас победи Алжир с 3:2 в голово шоу.