На днешната дата се навършиха 20 години от една от превърналите се в нарицателни за погрешни прогнози. А именно думите на Алън Хансен, че Манчестър Юнайтед няма как да спечели някакъв трофей с "децата". Той беше опроверган брутално в края на сезона, когато "червените дяволи" завоюваха дубъл...

Това даде основание на сайта Goal.com да събере едни от най-ужасяващо неточните прогнози в историята на футбола, а защитникът на Ливърпул заема подобаващо място в тази класация с непремерените си думи. Ето и подреждането на сайта: 

1. Алън Хансен: "Не можеш да спечелиш трофеи с децата" - Бившият защитник на Ливърпул направи дръзкото изказване през 1995 г. и на края на сезона беше поставен на мястото му, когато "червените дяволи" триумфираха с дубъл. 

2. Пеле: "Африкански отбор ще спечели световната титла до 2010 г." - Четирикратният световен шампион с Бразилия направи смелата прогноза още през 1977 г. и си остави цели 33 години аванс за сбъдването ѝ. Е, през това време африкански тим не е стигал дори до полуфинал на Мондиал. 

3. Сър Алекс Фъргюсън: "Не мислите, че някога бих работил с тази мафия, нали? Боже Господи! На тях не бил продал и вирус!" - Тези думи на великия шотландец бяха за евентуалната продажба на Кристиано Роналдо на Реал Мадрид през 2008 г. Само 12 месеца по-късно той пусна португалеца в Испания за 80 млн. паунда. 

4. Стюърт Пиърс: "Нещата стоят така, че нито Дейвид Плат, нито Денис Бергкамп ще оставят някаква дори и минимална следа в Арсенал" - Тези думи на легендарния бивш английски национал са от 1995 г., но времето доказа, че прогнозата му е сред ужасяващо най-неточните.

5. Томи Дохърти: "Ако това момче Дуайт Йорк стане играч в Премиършип, то моето име ще стане Мао Дзедун" - Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед предрече провал на кариерата на Дуайт Йорк още в началото ѝ, но явно не се оказа прав. Меко казано. 

6. Арсен Венгер: "Виждам промяна на силите в английския футбол в наша полза" - Думите на мениджъра на Арсенал са след невероятната титла през 2003 г. без загубен мач. Е, малко след това последва 9-годишна суша без никакъв трофей и думите му увиснаха. 

7. Гарт Круукс: "Тотнъм продаде Елвис и си купи Бийтълс" - Думите му са след продажбата на Гарет Бейл и купуването на цели седем нови играчи. От въпросните "Бийтълс"-и, вече само трима са на "Уайт Харт Лейн", а "Елвис" все още си е в Реал...

8. Тери Венебълс: "Меси е страхотен отдясно на нападението. Роналдо е магьосник по десния фланг, както на левия, както в центъра, както и навсякъде. Освен това бележи и с глава, а Меси не може да го стори, дори да си сложи шапка с висок връх" - Думите на бившия селекционер на Англия дойдоха часове преди финала в Шампионската лига през 2009 г. между Барса и Манчестър Юнайтед. В същия мач Меси вкара втория гол за победата на каталунците... с глава. 

9. Ули Хьонес: "Как Англия ще спечели в Германия? Това не се е случвало от 100 години. Даже си мисля, че Германия ще разгроми този отбор" - Бившият президент на Байерн направи смелата прогноза точно преди мача между двата тима през 2001 г. в Мюнхен. Тогава Англия разгроми Германия с 5:1...

10. Йохан Кройф: "Барселона е фаворит. Ние сме по-окомплектован отбор и с повече опит в сравнение с тима ни, който спечели финала през 1992 г. Милан не е нищо особено. Те разчитат на защитата, а ние на атаката." Тези смели думи на Кройф са преди финала на Шампионската лига между двата тима през 1994 г. Тогава Милан победи с 4:0...

11. Карл-Хайнц Румениге: "Не искам такива играчи като Артуро Видал в Байерн! Той обеща на Юп Хайнкес няколко пъти, че би играл само за нас и ако беше човек на честта, щеше да е при нас." - Президентът на Байерн явно си е сменил мнението отпреди четири години, след като чилиецът вече е част от баварците.

12. Фабио Капело: "Никога няма да водя Ювентус" - Тези думи на легендарния специалист са изречени през 2003 г. Тогава той беше начело на Рома, но година по-късно застана наело на... Юве. 

13. Франц Бекенбауер: "Съжалявам за останалия свят, но ставаме непобедими за години напред" - Думите на Кайзера са след спечелената световна титла през 1990 г. Но после последва загуба на финала на Евро '92 и знаменитото отпадане от България в САЩ '94. Е, това не е точно доминация...

14. Жерар Улие: "Той е шампион! С качествата си ми напомня на Зинедин Зидан" - Това изказване на французина е по адрес на сънародника му Бруно Шейру при привличането му през 2002 г. Халфът обаче се оказа, меко казано, провал.

15. Били Райт: "Всичко ще бъде наред, унгарците дори нямат нормални екипи" - Тези думи са от 1953 г., когато английският защитник дори не подозира какво го очаква срещу вихреното нападение на унгарците. "Трите лъва" паднаха с 3:6 на "Уембли", а погромът можеше да е и по-тежък.