Все още настоящият европейски шампион Гърция не успя да спечели нито една точка в груповата фаза на настоящото първенство в Австрия и Швейцария и безславно отпада от надпреварата.

 

В последен мач от група D възпитаниците на Ото Рехагел допуснаха ново поражение този път от състава на Испания с 2:1. Така съставът на елините става най-лошо представилият се шампион на Стария континент в следващото издание на турнира.

 

В същото време „Ла Фурия” записа най-добрия си резултат в груповата фаза на европейско първенство – три победи от три мача. Гърция все пак успя да отбележи попадение дело на централния нападател Ангелос Харистеас. За иберийците точни бяха Рубен Де ла Ред и Дани Гуиса.

 

Първата опасност в срещата дойде в 5-ата минута, когато Делас стреля с глава след центриране на Карагунис от фаул. Стражът на Испания Рейна обаче се справи в ситуацията и спаси.

 

Последваха равностойни минути, в които двата тима трудно стигаха до чисти голови положения пред двете врати.

 

В 23-ата минута на двубоя полузащитникът Шаби Алонсо, който днес изведе Испания с капитанската лента, пробва да прехвърли Никополидис, но късметът бе на страната на гърците. Топката премина на сантиметри от гредата, а  стражът на елините за малко не се контузи, удряйки се в десния страничен стълб на вратата си.

 

Няколко минути по-късно отново Алонсо имаше добра възможност за гол, но и този път топката не попадна в рамките на вратата. Халфът получи топката от Фабрегас и от около 30 метра пробва да изненадата Карагунис, но коженото кълбо мина на сантиметри от гредата.

 

Противно на логиката съставът на Гърция успя да поведе в резултата в 42-ата минута на срещата, когато централният нападател Харистеас заби топката с глава в мрежата на Пепе Рейна. Голмайсторът на Гърция бе оставен непокрит в непосредствена близост до вратата на Испания и за него не представляваше трудност да се разпише след прецизното центриране на Карагунис отляво. Това бе първият гол на Гърция на Евро 2008.

 

Второто полувреме продължи с подобно темпо, а първата опасност бе пред вратата на все още настоящия европейски шампион. Отново Шаби Алонсо пробва късмета си, но този път верен помощник на Карагунис се оказа десният страничен стълб на вратата му.

 

Нищо обаче не помогна на Никополидис в 61-ата минута, когато Рубен де ла Ред с топовен шут не му остави никакви шансове. Топката бе отклонена с глава от Дани Гуиса точно в краката на Де Ла Ред, който без забавяне стреля силно. Коженото кълбо се отклони в ръката на вратаря и след удар в напречната греда се оплете в мрежата.

Две минути преди края на срещата самият Дани Гуиса подари победата на Испания след точен изстрел с глава.

 

Така „Ла Фурия” се класира за ¼ финалите на турнира, където ще се изправи срещу световния шампион Италия.

 

Гърция: 1. Никополидис, 4. Спиропулос, 5. Делас, 6. Басинас (к.), 9. Харистеас, 10. Карагунис, 11. Винтра, 14. Салпигидис, 16. Кирякос, 20. Аманатидис, 21. Кацуранис

Испания: 23. Рейна, 2. Албиол, 3. Наваро, 6. Иниеста, 10. Фабрегас, 14. Алонсо (к.), 16. Серхио Гарсия, 17. Гуиса, 18. Арбелоа, 20. Хуанито, 22. Де ла Ред

Съдия: Хауърд Уеб (Англия)

„Валс Зиценхайм“, Залцбург