Европейската асоциация на футболните клубове (ЕСА), която наследи Г-14, се обяви против плана на президента на ФИФА Йозеф Блатер за въвеждането на правилото "6+5".

В същото време ЕСА, която обединява 103 клуба (в това число Литекс и Левски), изказа подкрепата си на практикуваното от УЕФА изискване за развитие на местните таланти.

По време на заседанието в Женева, което бе водено от председателя Карл-Хайнц Румениге, за вицепрезиденти бяха избрани Жоан Лапорта (Барселона), Умберто Гандини (Милан) и Джон Макклиланд (Глазгоу Рейнджърс).

Както е известно Блатер иска да наложи от 2012-а година в отборите да има най-малко шест местни играчи в титулярния състав и максимум пет чуждестранни. Това обаче противоречи на свободното движение в Европейския съюз и ще бъде отхвърлено от политиците.

ЕСА също не смята новото правило за необходимо. В същото време европейската асоциация на футболните клубове предпочита идеята на УЕФА талантите на възраст между 15 и 21 години да играят футбол без прекъсване минимум три години в съответната страна независимо от националността. На първо време това ще се отнася за шестима млади играчи, а след това - за осем.