Водещите футболни клубове в Европа искат промяна в провеждането на Зимната Олимпиада през 2022-ра. Причината - намерението Световното първенство по футбол да бъде преместено също, от лятото за зимата.

Заради високите температури в Катар, много страни пожелаха Мондиалът през 2022-ра да бъде проведен в по-хладните месеци.

Това обаче означава, че ще има сблъсък със Зимните олимпийски игри.

"Игрите все още не са насрочени. Не виждам защо трябва да се тревожим за нещо, което не се е случило още. Особено ако те също могат да променят датите," заяви вицепрезидентът на Европейската асоциация на клубовете (ЕАК) Умберто Гандини.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер вече намекна, че преместване на Мондиала за ноември и декември 2022-ра, е почти неизбежно.

Това обаче ще означава, че европейските клубни първенства трябва да прекъснат за осем седмици, което притеснява ЕАК.

Друга възможност е турнирът да се състои през януари и февруари, въпреки че Блатер е обещал на МОК да не засича Световното с Олимпиадата, която е през февруари.

Такъв сблъсък ще застраши статута на футбола като олимпийски спорт.

Гандини, директор в Милан, е част от 200 членове на ЕАК, които се опитват да намерят решение, как да се избегнат жегите през лятото в Катар.

"Не е невъзможно Зимната Олимпиада да се премести с 15 дни например. Това не е решение само за футболния свят, но и за света на спорта като цяло," добави Гандини.

Друго събитие, което може да бъде засегнато от една такава промяна, е Купата на Африканските нации през 2023-та.

Зимната Олимпиада ще бъде или в Пекин, или в Алмати, след като Осло се отказа от надпреварата.