46-годишният бивш гръцки полузащитник Николаос „Никос” Ниопляс беше назначен днес за национален селекционер на Кипър на мястото на сънародника си Ангелос Анастасиадис, съобщи Кипърската футболна федерация.

Разговорите между Ниопляс и кипърските футболни шефове са били доста бързи и не е имало кой знае какви подробности за уточняване. Единственото нещо, което беше оповестено публично е, че Ниопляс, който игра като футболист основно в Панатинайкос и ОФИ Крит, е ангажиран до края на квалификациите за Световно първенство в Бразилия през 2014 година.

Кипърците бяха пределно амбицирани в настоящата кампания да се преборят за едно от първите две места в Група I на квалификациите по пътя за Евро 2012 и дори завършиха 4:4 като гости на Португалия. След това обаче записаха само една точка в следващите си три мача и останаха без шансове в компанията на Португалия, Дания, Норвегия и Исландия.

Ниопляс е постигнал най-големия си треньорски успех именно като национален селекционер. През 2007 година той стана Европейски шампион за младежи до 21 години с тима на Гърция, а на финала в Австрия елините надвиха Испания с 1:0 с гол на Сотирис Нинис.

Веднага след това му беше поверен и гръцкият национален отбор, който Никос Ниопляс напусна през 2009-а година, за да подпише с Панатинайкос, с който постигна дубъл в Гърция.