Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария бе открито с екстравагантна и забележителна церемония на стадион „Санкт Якоб Парк” в швейцарския град Базел.

Самата церемония започна в 18:39 часа и през всичките 13 минути на терена имаше непрекъсната динамика, като между участниците в шоуто имаше отличен синхрон. Организаторите бяха покрили игрището със специално покривало, за да не се нарани терена преди първия мач на шампионата между Швейцария и Чехия, който следва веднага след церемонията.

Откриването бе инспирирано от модерното изкуство Pixel Art (вид компютърно изкуство), което е базирано на концепцията на хора в снимки и картинки. Концепцията произлиза от френския художествен ръководител Мартин Арно, който проведе откриването на Мондиал 1998 във Франция, както и от френската агенция Одитоар.

На стадиона в Базел неизменно присъстваше и кравата „Милка”, която е символ на алпийската страна.

976 артисти и изпълнители между 14 и 70 години взеха участие в шоуто, проявиха се и 30 певци на тиролски песни, както и 24 алпийски тръбачи и 30 барабанчици.

Мис Швейцария 2007 Аманда Амман също взе участие в церемонията по откриването. Откриването завърши с изписването на терена на логото на шампионата и пускането във въздуха на хиляди балони.

На церемонията присъстваше президента на европейска футболна централа УЕФА Мишел Платини, както и редица футболни легенди и европейски политици.