Бившият мениджър на английския национален отбор по футбол Свен Йоран Ериксон ще води националния отбор на Кот д'Ивоар на предстоящото Световно първенство по футбол, което щ се проведе в Южна Африка. Това обяви интернет страницата на футболната федерация на Кот д'Ивоар.

Специалистът бе обявен за фаворит за поста и през последните дни медиите обявиха, че той най-вероятно ще поеме състава. В крайна сметка, федерацията излезе със становище, че са разгледани няколко кандидатури след уволнението на босненеца Вахид Халилходжич през февруари, който успя да заведе тима само до полуфинал на турнира за Купата на Африканските нации.

"Изпълнителният комитет разгледа няколко кандидатури, преди да се спре на Свен Йоран Ериксон. Неговата задача е да води нашия отбор на Световното първенство и да направи така, че името на страната да се свърже с приятни асоциации в съревнованието на 32-ата най-добри отбора в света”, е официалното становище на централата.

Детайлите по контракта на шведа, който за последно беше национален треньор на Мексико и консултант на английския нискоразреден Нотс Каунти, все още не се съобщават. 62-годишният специалист е тренирал доста отбори в родината си, освен това в Португалия, Италия и Англия.

Кот д'Ивоар е в група G на Световните финали заедно с отборите на Бразилия, Португалия и КНДР.