Тазгодишната битка за титлата в Ередивизи отново вкарва в един калъп трите колоса на местния холандски футбол. Романтиката не е е изчезнала, защото на бойното поле отново са ПСВ Айндоховен, Аякс и Фейенорд. Спомени от старо време.

Трите тима са лидери в таблицата на холандския елит, но „филипсите“ сякаш са с едни гърди напред след 13 победи в 13 кръга (39 т.), спрямо преследвачите си Аякс (34 т.) и Фейенорд (26 т.).

Ето какво ни предлагат най-интересните два мача от 14-ия кръг в Ередивизи:

Аякс  - АДО Ден Хааг

Аякс се спъна само два пъти от началото на сезона, след хикс и загуба, което дръпна тима с 5 точки зад големия конкурент за титлата ПСВ. Тимът обаче е в серия от шест победи в шест мача, а сега пред него отново се изправя преодолим съперник – среднякът АДО Ден Хааг.

Те със сигурност ще чакат грешки на ПСВ в двубоя им срещу Фейнорд, така че това е един добър шанс да скъсят разликата на върха.

4-кратните европейски клубни шампиони си осигуриха класиране в елиминациите на Шампионската лига през седмицата след успеха си над АЕК Атина (2:0) и вече могат спокойно да обърнат внимание на шампионата.

Байерн-Аякс

източник: Gulliver/GettyImages

Треньорът Ерик Тен Хаг няма да може да разчита само на двама играчи – Жоел Велтман и звездата Хаким Зиеч. В малко по-раздвижена система 4-2-3-1 Шьоне и Йонг ще бъде в средата на терена, докато по напред карето Тадич, Беек силно игралият в Атина Нерес и изнесеният в предни позиции Каспер Долберг ще трябва да поведат тима към нов успех в първенството.

За Ден Хааг липсващи са Тревор Давид и Рикардо Кишна. Треньорът Алфонс Гроньонедик ще заложи на схема с трима халфове и трима нападатели (4-3-3), като в средата на терена ще бъдат Каяти, Малоун и Имерс, а напред Хой, Несид и Гоосенс.

 Двата отбора са се срещали цели 81 пъти през годините, като амстердамци доминират в статистиката - 58 победи за Аякс, 17 равенства и 14 успеха за Ден Хааг.

Срещата между Аякс и АДО Ден Хааг е в неделя, 2 декември, от 13:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 1.

Фейенорд - ПСВ Айндховен

Големият мач в холандския футбол ще се играе на "Де Кайп" в Ротердам. ПСВ държи 100-процентов рекорд от началото на шампионата след 13 победи в 13 мача, но евентуална загуба срещу Фейенорд може да обърне развитието на шампионата.

Фейенорд трябва да играе още един допълнителен двубой в шампионата (само 12 изиграни до момента), което значи, че успех в него плюс победа над ПСВ изведнъж ще доближи момчетата на Джовани ван Бронхорст на 8 точки от лидера. В последните си шест мача Фейенорд регистрира 4 победи, 1 загуба (от Аякс 0:3) и 1 равенство (Вилем II, 1:1), което занижи леко амбициите на тима.

Аут за домакините са Ридхесиано Хапс (контузен) и Йеремия Сейнт Хусте (наказан). В по-обрана схема 4-2-3-1 Класе и Вилхена ще действат пред защитата. Ларсон, суперзвездата Робин ван Перси и Стивън Бергхус ще бъдат зад изнесения нападател Николай Йоргенсен.

Фейенорд (Холандия)

източник: Gulliver/Getty Images

За Марк ван Бомел проблемите се свеждат до отсъствието на 24-годишния атакуващ халф от Нова Зеландия Райън Томас. Треньорът едва ли ще прави много промени от последните мачове на тима.

Хендрих и Росарио ще действат пред защитата, а карето напред е атомно – Ървинг Лозано (10 гола), Гастон Перейро (7 гола), Донел Мален и голмайсторът на шампионата Люк де Йонг (12 гола).

Двата стари съперника са играе над 100 пъти по между си - 53 победи за Фейнорд, 49 за ПСВ при 31 равенства.

Срещата между Фейенорд и ПСВ Айндховен е в неделя, 2 декември, от 15:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 1.