Турската футболна федерация обяви, че думата "арена" е била премахната от имената на всички стадиони в южната ни съседка.

Мярката бе изпълнена само 1 ден, след като министърът на спорта нареди това, по желание на президента Реджеп Ердоган, уточнява vesti.bg.

В петък Ердоган изрази мнението, че понятието "арена" е свързано с Древен Рим, където "хора са били разкъсвани от животни". Президентът още изтъкна, че думата не съществува в турския език.

Така някои от големите футболни клубове в страната трябваше бързо да променят имената на стадионите си. "Тюрк телеком арена" на Галатасарай (Истанбул) вече се казва "Али Сами Йен Спортс Комплекс Тюрк Телеком". Изпълнителният директор на рекламодателя Пол Дауни изрази подкрепа за призива на президента.

Същото се случва и с друг голям стадион, брандиран от телеком - "Водафон Арена" на Бешикташ става "Водафон Стадион".

Сред другите променени имена са "Тимсах Арена" на Бурсаспор, "Торкуарена" на Коняспор, "Медикал Парк Арена" на Трабзонспор и "Мерсин Арена" на Мерсин.

Мярката засяга и най-голямата спортна зала в страната - "Юлкер Спортс Арена".

Междувременно турските власти обявиха, че над 50 000 души остават в ареста заради опита за преврат срещу Ердоган през юли м.г. Съдебни действия са предприети срещу над 154 000 души, но само около една трета към момента са задържани.

Това са служители на полицията, съдебната система и армията. Властта в Турция смята организацията ФЕТО, свързана с проповедника Фетхулах Гюлен, за отговорна за опита за военен преврат. Задържаните са обвинени във връзки с движението на Гюлен.