Европейският парламент прие резолюция, с която призовава собствениците на футболни клубове в Европа да предприемат сериозни действия срещу уреждането на футболни мачове и корупцията в най-популярния спорт на стария континент.

Парламентът призовава още в резолюцията за никаква толерантност срещу организираната престъпност във футбола, а освен това изисква от спортните организации, националните полиции, съдебните власти и букмейкърите да обменят информация и практики в борбата срещу тези схеми.

УЕФА вече прие решение да започне борба с уреждането на футболни срещи по време на Изпълкома на централата в София. "Ако изходът на даден мач е ясен още преди той да започне, тогава няма смисъл той да се играе", каза президентът на УЕФА Мишел Платини след приемането на резолюцията от страна на ЕП. "Децата ще трябва да спрат да играят футбол, хората ще трябва да спрат да ходят на стадионите. Ние сме решени да се борим с тези лоши практики и измами, така че всеки, който бъде намерен за виновен в подобно нещо, ще бъде наказван много сериозно", допълни французинът.

В днешната си резолюция Европейският парламент призовава страните членки да криминализират уреждането на мачове и да определят минималното наказание при доказване на вина от страна на дадено лице. Държавите трябва да създадат и специални звена за борба за този вид престъпност, както и информационни центрове.

Страните също така трябва да работят заедно и да си обменят информация, а освен това да си сътрудничат и с трети страни, за да бъдат намерени виновните. Според резолюцията, под трети страни се разбират страните от т.нар. "Азиатски рай за залагания".

Освен това, ЕП призовава спортните организации да обучават младите спортисти още от млада възраст, че уреждането на спортни прояви е опасно и лошо нещо. Трябва да бъдат въведени и кодекси на поведение в отделните страни, според които, всеки трябва да знае какви последствия може да понесе, ако се занимава с подобни криминални дейности. /БГНЕС