Треньорът на австрийския Щурм Грац, Нестор Ел Маестро, коментира сложната ситуация с пандемията, която подчини световния спорт. Наставникът даде интервю пред "Кронен Цайтунг", в което сподели впечатленията си от настоящото положение и разкри любопитни подробности за тима. 

"Вкъщи съм си, прекарвам време със съпругата и децата си. Разделям времето си 50/50 между Нетфликс и футболни мачове. Намерих онлайн платформа, в която може да гледаш класически мачове. Последно гледах финала на Копа Америка през 1999 година", заяви Ел Маестро.

"Подготвям тренировъчни програми за отбора. Момчетата тренират три дни и почиват един. Не е лесно да контролирам ситуацията, защото все още нямаме идея кога ще започнем първенството отново. Не знам дали ще тренираме отново след Великден, колко време за подготовка ще имаме преди първия мач, не знаем дори кой ще бъде следващият ни съперник, т.е. не знаем за кой отбор да се готвим. Не е лесно", призна треньорът. 

Специалистът призна, че евентуално спиране на тазгодишната кампания е най-лесният вариант, но никой няма полза от него. 

"Вероятно това е най-лесното решение, но никой не го иска. Все още няма официално решение от нито едно европейско първенство, дори страните, които са по-засегнати от вируса. Става въпрос за много пари, не е лесно да се вземе подобно решение."

"Ще бъде трудно да удължим договорите с играчите си. Ако влезем в криза и бюджетът не позволява трансфери, тогава оставаш само с надеждите за съответни футболисти. Вече бяхме започнали преговори за някои футболисти, но стопирахме преговорите", призна треньорът. 

Ел Маестро изрази надеждите си за доброто представяне на родния национал - Димитър Десподов, в евентуалните плейофи на първенството, ако то продължи по план.

"Оптимист съм и смятам, че Десподов ще ни помогне в плейофите на първенството. Сега си е у дома в България и тренира."

"Трябва да свикнем с новия модел на работа, който ще бъде уточнен тази седмица. Разбирам, че клубове като Щурм Грац, без силна финансова подкрепа, са застрашени. Но смятам, че доста от футболистите са готови да помогнат на клуба. Не са много играчите по света, които застават пред аудиторията и заяват, че ще се откажат от част от възнагражденията си. А и трябва да решим за какъв процент става въпрос, искаме добро решение за всички."