Експлозивът, който бе открит случайно от строителни работници пред дома на сръбската фолкзвезда Цеца Величкович в Белград, е бил поставен поне преди десет години. Това е категоричното заключение на сръбските полицейски експерти. Те уточниха, че става въпрос за 23 кг експлозив. В първоначалната информация се говореше за 15 кг.

Цеца Величкович е обвиняема в незаконно присвояване на над 11 млн. евро и 480 000 американски долара. Средствата са присвоени неправомерно при продажбата на футболисти от сръбския отбор "Обилич" в периода 1998 - 2003 г.

Тротилът бе открит на около 20 м от къщата на Цеца Величкович, недалеч от тротоара, където фолкзвездата обикновено паркира автомобила си. Взривът е бил поставен на 1,5 м дълбочина под земята, уточниха още от полицията в Белград. "Кой и защо е поставил тротила е трудно да се каже, но ние сме сигурни, че той е престоял под земята поне 10 години", казаха още от сръбските сили за сигурност, цитирани от БГНЕС.

От там уточниха, че става въпрос за смесица от хексоген, който е на кристали и тротилът, който е бил в течно състояние. Обикновено хексогенът се използва, за да увеличи мощта при взрива на тротила. Според експертите в това си състояние - както е намерен под земята, взривното вещество не е представлявало опасност. "Не може да се стигне до експлозия, ако "няма инициатор" за това", уточниха още от полицията.