Прекият конкурент на България в група 8 на световните квалификации в зона Европа Ирландия попари надеждите ни за класиране на Световното догодина. Островитяните бяха близо до това да завършат наравно като гости на Кипър, което щеше да увеличи сериозно шансовете ни за участие в ЮАР.

Гол на Роби Кийн в 83-та минута обаче донесе успеха за Ейре, който на практика означава, че в сряда България трябва задължително да победи Италия като гост, за да остане в играта за Световното.

Двубоят започна отлично за ирландците, които още в 5-та минута водеха в резултата след гол на Кевин Дойл. Мариос Елиа след половин час игра възстанови равенството и сериозно притесни гостите, които се нуждаеха от задължителна победа.

Тя дойде в 83-та минута чрез гол на звездата на Ейре и Тотнъм Роби Кийн, който се възползва от перфектен пас в наказателното поле на Деймиън Дъф, преодоля вратаря на домакините Софронис Август и осигури трите точки за своя отбор.

Така Ейре остана на второ място в група 8 с 16 точки, само на 1 зад лидера Италия. България пък е трета с 11. Добрата новина за „лъвовете” е, че ирландците имат мач в повече и няма да играят в сряда. Това означава, че при победа над „скуадра адзура”, България ще се доближи само на 2 точки от конкурента си.

Класиране в група 8:

1. Италия 7 мача, 17 точки

2. Ейре 8, 16

3. БЪЛГАРИЯ 7, 11

4. Кипър 7, 5

5. Черна гора 7, 4

6. Грузия 8, 3