Египетският главен прокурор предяви криминални обвинения на 75 души във връзка със сблъсъците между футболни фенове преди месец, които отнеха повече от 70 човешки живота.

Сред обвиняемите са 9-ма полицаи и 3 официални лица от футболния клуб Ал-Масри. Двамата от подсъдимите са непълнолетни и ще бъдат съдени от съответното съдилище, обявиха от прокуратурата.

На 1 февруари в северния град Порт Саид фенове на домакинския тим Ал-Масри и гостуващия Ал Ахли влязоха в остър конфликт по време на футболната среща между двата клуба, а след края на мача сблъсъците ескалираха.

Привържениците на домакините нахлуха на терена непосредствено след победата на Ал Ахли с 3:1 и започнаха да хвърлят камъни, бутилки и бомбички по феновете на клуба от Кайро, което доведе до масови безредици.

Това бе един от най-кървавите инциденти във футболната история, а според показания на свидетели силите на реда не са реагирали адекватно, за да предотвратят последиците.

Жертвите на стадиона в Порт Саид предизвикаха няколкодневни гневни протести в столицата Кайро, в резултат на които още 16 души загинаха.

Много хора в страната вярват, че футболното насилие е било режисирано от полицията или от поддръжници на сваления президент Хосни Мубарак, които се опитват да разклатят доверието в управляващите военни.