Египет спечели титлата от турнира за Купата на Африканските нации, след като на финала надделя с 1:0 над отбора на Камерун.

Така египтяните освен, че успяха да защитят титлата си от последното издание на надпреварата през 2006, ще сложат във витрината си и шести трофей от този форум. Египет е и единственият отбор след Гана и Камерун, който успява да дублира титлата си.

Отборът на Египет като цяло бе по-добрият на терена, а камерунците рядко стигаха до вратата на своя противник. Въпреки това единственото попадение в днешния финал падна едва към края на второто полувреме – в 76-та минута, когато след асистенция на Мохамед Зидан Абутрика вкара за 1:0, с което донесе и победата за своя тим.

До края на втората част камерунците натиснаха „фараоните”, но не успяха да стигнат до изравнителното попадение.

Двата отбора вече се бяха срещали по-рано в турнира – в груповата фаза, когато отново победител излезе Египет, но при далеч по-резултатен мач, който завърши 4:2.

По-рано през деня стана ясно, че „фараоните” ще получат специални премии в размер на 180 хиляди долара за отличното си представяне в надпреварата.