Египет се класира на финал за Купата на Африканските нации, след като се наложи над Кот Д`Ивоар с 4:1. Така за трофея на Черния континент ще спорят Камерун и Египет, а големите фаворити Гана и Кот Д`Ивоар ще се задоволят с мач за третото място.

„Фараоните” надиграха тактически своя опонент и напълно заслужено намериха място на финала. Те стартираха уверено, затваряха всички пространства за бързоногите играчи на Кот Д`Ивоар, и организираха бързи и смъртоносни атаки. Защитата на „слоновете” от своя страна улесни много задачата на Египет, като направи много сериозни грешки.

Резултатът бе открит още в 12-та минута, когато Ахмед Фати изненада отбраната на Кот Д`Ивоар и успя да промуши топката във вратата, след едно лошо изчистване на корнер. До края на първото полувреме Дидие Дрогба и Мохамед Абутрика пропуснаха най-изгодните положения за двата тима. В 37-та минута обаче стражът на Кот Д`Ивоар Бубакар Бари принудително напусна терена, след като получи контузия и отстъпи мястото си на Стефан Лобуе. 

Въпреки опитите на Кот Д`Ивоар за изравни играта и да атакува по-опасно, Египет стигна до втори гол в 62-та минута. Отново след ъглов удар Амр Заки засече топката с глава във вратата. Още в ответната атака обаче „слоновете” си върнаха надеждите, когато Абдулкадер Кейта отбеляза със страхотен шут.

Отново Заки сломи Кот Д`Ивоар пет минути по-късно, провирайки се между оредялата защита на съперника, и реализира за 3:1. Точка на спора сложи Мохамед Абутрика в 90-та минута, когато засече пас на Мохамед Зидан право в мрежата на „слоновете”.

Мачът за третото място Гана – Кот Д`Ивоар е в събота, а големият финал между Египет и Камерун – в неделя.