Отборът на Англия се класира за осминафиналите на световното първенство. „Трите лъва” се измъкнаха от клопката в Група С след успех с минималното 1:0 над Словения. Другият състав, който продължава напред от потока, е САЩ, който след драматичен мач и късен гол стигна заслужено до успеха с 1:0 над Алжир.

Англия изигра най-добрия си мач до този момент в ЮАР, след като в предишните си две срещи записа две равенства – 1:1 срещу САЩ и 0:0 с Алжир, но въпреки това не успя да блесне с умения, качества и красива игра. Единственият гол в мача реализира Джърмейн Дефоу в 23-та минута на срещата. Попадение, което прати Англия на осминафиналите. До 90-та минута и Словения мечтаеше за продължаване напред, но лоша шега им изигра втората среща от групата, в която американците вкараха в заключителните секунди на двубоя.

Старши треньорът Фабио Капело успя да вдигне момчетата си, които бяха остро разкритикувани след първите двубои в ЮАР. „Трите лъва” показаха характер и определено надиграха Словения, но феновете им на няколко пъти изтръпваха, заради възможностите, създадени от „скиорите” пред вратаря Дейвид Джеймс.

Англичаните опитаха да изненадат съперника си с ранен гол, но това не им се отдаде. За сметка на това последователната и настъпателна игра на футболистите на Капело доведе до попадение в 23-та минута. След центриране на Джеймс Милнър отдясно по нападението, Джърмейн Дефоу засече отблизо за 1:0, а вратарят Самир Ханданович изгледа ситуацията от първия ред и не успя да спре топката.

До края на полувремето Англия продължи да натиска Словения. В 30-та минута Уейн Рууни намери Стивън Джерард в наказателното поле, който отблизо стреля, първоначално вратарят Ханданович не успя да улови топката, но при повторния опит се справи.

След почивката англичаните отново засилиха оборотите, но до второ попадение така и не стигнаха. Нещо повече, в края на мача дори се стигна до ситуация, в която съставът пазеше резултата, бавейки топката при изпълнения на корнери и фаулове.

В 47-та минута Джърмейн Дефоу вкара топката в мрежата на Словения за втори път, но страничният съдия вдигна флаг за засада. 10 минути по-късно Уейн Рууни опита да покаже отново най-доброто от себе си, но след удара му, стражът изби топката, която се удари в дясната му греда.

Тимът от Словения също имаше няколко добри възможности за изравняване на резултата. Валтер Бирса и бившият футболист на Литекс Миливое Новакович опитаха рефлексите на Джеймс, който обаче в този мач не сбърка.

В крайна сметка, въпреки напрежението на английските фенове, които разчитаха само и единствено на победа в този двубой, отборът им се класира за осминафиналите на шампионата, а Фабио Капело вероятно ще отпусне само по чаша бира на своите момчета.