Нападателят на руския национален отбор и на Зенит (Санкт Петербург) Артьом Дзюба беше избран за футболист номер 1 на страната за 2018-а година в анкета-допитване на седмичника "Футбол", проведена сред журналистите от медиите и пресслужбите на футболните клубове.
Всеки от анкетираните трябваше да посочи своя призова тройка от играчи- без значение дали са руснаци или чужденци, които играят в местното първенство, както и състезаващи се зад граница руски играчи. Регламентът е, че в анкетата имат право да участват само футболисти с минимум 10 мача през годината, както и чужденци с минимум 10 мача за местен клуб. Първото място във всяка индивидуална анкета носи 3 точки, второто- 2, а третото- 1.

По този начин Дзюба събра на 1-ата позиция 614 точки, второто място остана за вратарят на ЦСКА (Москва) Игор Акинфеев с 245, а трети се нареди съотборникът му Марио Фернандеш с 215. Общо точки събраха 40 футболисти, като лидери станаха отборите на Зенит (Санкт Петербург) и Локомотив (Москва) с по 8 човека в класацията, ЦСКА има 7, а Спартак (Москва) е с 6.

"Толкова публични разсъждения имаше, че съм преминал върха на кариерата си. Толкова статии видях, че съм свършил като футболист. Но никога не трябва да се предаваш, трябва да се бориш за мястото си и да работиш, и всичко ще си дойде по реда. А когато вярваш в доброто се намират и хора, които ти помагат, най-малко когато го очакваш, каза победителят Дзюба, който вече е на 30 години. Но самият той има друг фаворит за наградата.

"Моят номер 1 е Игор Акинфеев. За него говорят сигурността му при играта на вратата, постиженията, рекордите. И представянето ни на Световното първенство потвърди, че той е невероятен вратар. Може би най-силният в историята на нашия национален отбор. Да, имало е и други вратари от други поколения, но аз съм ги гледал много малко. А с Игор излизам заедно на терена и знам какво е влиянието му върху отбора и върху самата среща, казва Дзюба.

На самото Световно първенство той изигра всичките пет мача и вкара три гола. На клубно ниво за 2018-а година има 10 мача за Арсенал (Тула) и 23 мача за Зенит, общо с 16 попадения.