Президентът на Либерия и бивша международна футболна звезда Джордж Уеа обяви, че ще се кандидатира за втори мандат през октомври, отхвърляйки нарастващите критиките за рязкото покачване на цените и недостига на храна. „Мои съграждани, скоро ще дойда при вас, за да ви помоля да подновите... за втори път мандата, който ми дадохте преди шест години“, каза Уеа в годишната си реч за състоянието на нацията. Уеа обеща "мандат за възможност, мандат за трансформация, мандат за развитие".

Той също защити първия си мандат, като каза: „Позволете ми да ви уверя, че държавата на нашата нация е силна. Състоянието на нашата нация е стабилно... Състоянието на нашата нация е мирно и сигурно. Възнамеряваме да го запазим по този начин"

Изборите са насрочени за 10 октомври в западноафриканската страна, която все още се възстановява от гражданските войни между 1989 и 2003 г., отнела живота на около 250 000 души. Освен това Либерия беше опустошена от пандемия на ебола и нацията от пет милиона души, една от най-бедните в света, беше тежко засегната от последствията от руската инвазия в Украйна. Около половината жители живеят с по-малко от 1,90 долара на ден, според данни на Световната банка.

Уеа дойде на власт през 2018 г., след като спечели изборите през октомври 2017 г., възползвайки се от своя емблематичен статут, придобит след като стана първият и единствен африканец, спечелил най-престижната индивидуална награда във футбола - Златната топка, през 1995 г.

56-годишният мъж отсъстваше от Либерия повече от месец в края на миналата година, което предизвика критики. Той отиде в чужбина в края на октомври за поредица от политически срещи в много страни, а също да гледа как синът му футболист представя САЩ на Световното първенство в Катар. Уеа беше споделил В Туитър снимки и видеоклипове със сина си от Катар, говорейки, че е „горд татко“, тъй като националният отбор на САЩ се класира за директните елиминации. Но изображенията на Уеа, който се забавлява на трибуните в Катар, където той беше „почетен гост, не се харесаха на много негови сънародници, които изляха гнева си в социалните медии, защото едвам свързват двата края.