Стартът на новата Африканска футболна лига с осем отбора ще бъде даден на 20 октомври, обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино по време на Генералната асамблея на Африканската футболна конфедерация (КАФ) в Абиджан.

Състезанието е драстично намалено спрямо първоначалното предложение за участие на 24 отбора.

"Този турнир ще започне с осем страхотни отбора, а в бъдеще техният брой ще бъде увеличен. Трябва да инвестираме както в африканския клубен футбол, така и в националните отбори. Това е наша отговорност, задължение и задача и с приноса на всички нас като екип ще успеем", каза Инфантино.

Все още няма много подробности малко повече от три месеца преди този турнир да започне, като КАФ все още официално не е потвърдил участващите отбори.

Агенция "Ройтерс" разбра, че осемте тима ще бъдат южноафриканските шампиони Мамелоди Съндоунс, които са собственост на семейството на президента на КАФ Патрис Мотсепе, Петро Атлетико от Ангола, ТП Мазембе от Демократична република Конго, Ал Ахли от Египет, Хороя от Гвинея, Уидад Казабланка от Мароко, Симба в Танзания и Есперанс от Тунис.

Надпреварата ще се проведе едновременно с Шампионската лига на Африка. Подробностите около телевизионните оператори, спонсорите и логистиката също засега остават в тайна. Когато първоначално беше направен предложението, КАФ обеща 100 милиона долара награден фонд с 11.5 милиона за победителя. /БТА